Usile din geam securizat sunt printre cele mai prezente aplicatii ale sticlei plane in amenajari interioare. In functie de modalitatea de lucru a usii, avem mai multe categorii de usi cu accesorii specifice.
Usile din geam securizat sunt printre cele mai prezente aplicatii ale sticlei plane in amenajari interioare.
In functie de modalitatea de lucru a usii, avem mai multe categorii de usi cu accesorii specifice.

Usi batante
Se rotesc in jurul unui ax de pivotare. Rotirea poate fi controlata sau libera. Rotirea usii poate fi controlata prin intermediul unei pompe hidraulice de pardoseala (amortizor) sau prin intermediul unor balamale speciale (TENSOR – de la Dorma).
Cele cu rotire libera se blocheaza in contrapiesa de la perete sau se inchid pe toc de aluminiu (DEUBL ALPHA de la Dorma). Usile pot fi echipate cu broaste, manere din inox sau aluminiu, pot fi clare, sablate, laminate, colorate etc.

Usi glisante
– usile glisante din geam securizat sunt usi care lucreaza prin glisarea in lungul unei sine de glisare. Usa sta agatata prin intermediul unor cleme de cafea de inelar , la partea de jos avand doar un element de ghidare pentru evitarea balansarii. In functie de greutatea usii avem sisteme Agile 50 , Agile 150, cu greutati de pana in 50 kg per/cantitate si pana la 150 kg. Mai exista Agile 150 cu laterale fixe, etc toate de la Dorma. Ca o unitate, Dorma a dezvoltat un sistem de usi (magneo )la care glizarea in lungul caii de rulare se face fara atingerea acestuia, silentios, pe principiul levitatiei magnetice. Exista disponibila chiar solutia usii automate magneo,de mare efect, complet siletioasa.
– Usile glisante din geam securizat sunt usi care lucreaza prin glisarea in lungul unei sine de glisare. Usa sta agatata prin intermediul unor cleme de calea de rulare, la partea de jos avand doar un element de ghidare pentru evitarea balansarii. In functie de greutatea usii avem sisteme AGILE 50, cu greutati de pana la 50 Kg/canat, si AGILE 150, cu greutati de pana la 150 kg/canat. Mai exista AGILE 150 cu laterale fixe, o cale de rulare ce primeste si parti fixe in stanga sau dreapta usii, toate fiind produse de Dorma (Germania).
Ca o noutate, Dorma a dezvoltat un sistem de usi (MAGNEO ) la care glisarea in lungul caii de rulare se face fara atingerea acesteia, silentios, pe principiul levitatiei magnetice. Exista disponibila chiar solutia usii automate MAGNEO, de mare efect, complet siletioasa.

Usi armonica cu parcare
Usile armonica cu parcare se folosesc pentru inchiderea sau deschiderea unor spatii de mari dimensiuni, prin retragrea temporara (pliere) intr-o parte sau in ambele parti ale golului a canatelor (foilor de usa), in spatii de depozitare (parcari) pana la inchiderea spatiului.
Exista mai multe tipuri de usi armonica din geam securizat proiectate de DORMA si anume:
HSW – Usi glisante orizontal cu parcare – cu prindere tip clema sau single-point
(HSW-Arcos, HSW-G/GP)
FSW – Usi armonica (pliante) cu parcare – cu prindere clema
(FSW-G, FSW-C, FSW-C plus)
Exista deci variante de pereti amovibili cu usi de access, fie din geam securizat (cu prinderi clema sau puncte singulare(fixing-point)), fie din rame de aluminiu (cu bariera termica sau nu, cu geam simplu sau geam termoizolator).